Week van boosheid

Gepubliceerd op 23 september 2020 om 13:01

Soms dan heb ik van die dagen dan is het allemaal even te veel. Dan kan mijn naaste omgeving weinig goed doen. Dan ben ik met het verkeerde been uit bed gestapt. Dan doet net die ene druppel de emmer overlopen.

Wanneer ik dus niet lekker in mijn vel zit is mijn lontje korter. Dit geldt voor ieder mens. En bij de een is de lont lang, bij de ander iets korter. Jouw gesteldheid, jouw omgeving, jouw slaap alles heeft invloed op dat lontje.

 

Boosheid ontstaat omdat je grens bereikt is of dat zelfs iets er over gaat. Het kan ontstaan door het gevoel te hebben dat iets je te kort doet of door bijvoorbeeld het gevoel hebben dat jou onrecht aangedaan wordt.

 

Boosheid beschermd jou en geeft aan dat het genoeg is. Het is dus zeker zinvol. Boosheid mag er zijn. Het geeft jouw grens aan. 

Alleen hoe houdt je je boosheid in de hand en zorg je ervoor dat het niet escaleerd? Dat kun je leren. Allereerst door goed te kijken naar waar je boosheid vandaan komt. 

Dan door de boosheid zachter te maken. Door iets even intensief te doen. Een moment van bezig te zijn en opgaan in iets, de boosheid eruit te laten door bijvoorbeeld te gaan hardlopen, tuinieren, harde muziek opzetten en meezingen etc. 

Kijk met andere ogen naar de situatie bekijk het niet vanuit jezelf maar vanuit een ander perspectief. Hoe komt het dat de ander dat doet? Wat levert het de ander op? Waar komt dat gedrag vandaan? 

Daarna de situatie te bespreken, je gevoel te bespreken en je grens aangeven. Vergeef de ander maar ook jezelf. 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.