Anders dan anders...

Gepubliceerd op 19 oktober 2020 om 10:46

Daar zitten we dan, maandagochtend van de herfstvakantie. Op de bank hangend en bedenkend wat we gaan doen. 2 pubers achter hun telefoon. 

Normaal zouden we bijna de hele vakantie al gepland hebben met leuke dingen om te doen. Logeerpartijen, etentjes, bezoekjes aan vrienden etc. Maar nu ben je vooral gewezen op je eigen gezin. En natuurlijk ook zeker goed om daar aan te houden. Maar wat besef ik me goed dat ik de spontaniteit mis. Ik kan best impulsief zijn als het gaat in het ondernemen van dingen. En dat is nu juist niet te doen. Ook besef ik me dat ik daar last van heb. Ik word voor mijn gevoel beperkt in mijn leven. En wat kan ik dan egoïstisch zijn denk ik dan. Wat is het nu op een mensenleven dat ik tijdelijk iets niet kan zoals ik het normaal zou hebben gedaan. Het betekent dat ik me tijdelijk moet aanpassen. 

 

En wanneer ik in de supermarkt loop in alle haast en iemand staat te twijfelen bij de koelvitrine en ik moet net daarnaast wat hebben pak ik het eruit. . Want dat heb ik snel nodig en kan ik me naar de kassa haasten. Besef ik me nu dat ik onbekwaam ben. Ik heb me helemaal nog niet goed aangepast. Want wanneer het over MIJN situatie gaat ben ik dus egoïstisch. 

Door te beseffen wat ik doe ben ik me meer bewust van mijn handelen. Wil nog niet zeggen dat ik het meteen aan kan passen. Maar door er al bewust van te zijn wat ik doe en wanneer ik dit doe is al stap 2.

 

In de downloads kun je het schema vinden van Maslow. Hier staan de leermomenten beschreven. Dit bestaat uit 4 delen: onbewust onbekwaam- bewust onbekwaam- bewust bekwaam- onbewust bekwaam. 

 

Wanneer ik kijk waar ik zit als het gaat om het aanpassen van mijn handelen zit ik in bewust onbekwaam.  Ik besef me dat ik onbekwaam ben. Nu wil ik leren om bekwaam te worden. 

Dit betekent dat ik mijn handelen moet veranderen. Ik moet leren om te wachten. Als ik dit geleerd heb ben ik bewust bekwaam. Maar dit moet ik blijven oefenen anders val ik terug in mijn oude gedrag. 

Door dit net zolang te oefenen wordt het een automatisme en kom je in de catagorie onbewust bekwaam.  Klinkt makkelijk of niet ;-)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.